На какво учим децата в нашата Театрална школа

teatralna shkola za deca statiya fusion academy 2018-2019

Изкуството за нас не е фиксирана величина. То не се измерва със създадените произведения, изнесените постановки, изпетите песни, изтанцуваните танци. Не се класифицира в отделни категории – рисуване, скулптура, театър, музика. За нас изкуството е отклик, въздействие, случване, промяна към по-добро, обич, семейство.

За да си артист, преди всичко трябва да си човек. Да носиш доброто в себе си, да търсиш красивото в света, да го пресъздаваш, предаваш, подаряваш на хората. За да си артист, трябва да умееш да работиш в група, да си толерантен, да усещаш партньора си, да си в синхрон с трупата. Артистите не са просто колеги, те са и приятели, и семейство. Заедно създават и заедно променят хората, докоснали се до тяхното изкуство.

В работата си целим да учим децата на всички тези добродетели чрез средствата на театъра. Потапяме ги в един различен свят, богат на герои, истории, движение, музика, танци. Учим ги да наблюдават и откриват във всеки образ отговорите на различни въпроси от ежедневието, от отношенията помежду им и в семействата им. Търсим с децата един различен поглед към света и случващото се около тях. Освен култура на движение и пресъздаване на образи, развиваме способността на децата да мислят, да анализират, да откриват сами специфичните черти в героите и не на последно място да имат смелостта, самочувствието и спокойствието да се представят и изразяват пред публика. Провокираме въображението и търсим свободата и богатството на изразяването. Стремим се да постигаме хармонично и цялостно развитие без съревнование и спрямо потребностите на всяко отделно дете. ЗАТОВА И ПРИ НАС НЯМА КАСТИНГ. Ние не търсим „великия талант“. Удоволствието от играта е единствената предпоставка, за да сме заедно.

Лъчезара Паскалева,
преподавател в Театралната школа за деца 6-9 г./10+ г.